Shell heeft dinsdag zijn grootste zonnepark in Europa geopend in een polder bij Terneuzen, heeft het concern bekendgemaakt. Het park bestaat uit meer dan 128.000 zonnepanelen en kan 71,1 megawatt stroom produceren. Het zonnepark geeft een “flinke impuls” voor het halen van de klimaatdoelen in Zeeland, stelt Shell.

Het zonnepark helpt onder meer de industrie te verduurzamen. De stroom die in het zonnepark wordt opgewekt, gaat bijvoorbeeld naar kunstmestfabrikant Yara Sluiskil. Die fabriek is volgens milieuorganisaties een van de grootste uitstoters van broeikasgassen in Nederland en moet komende jaren flink verduurzamen.

Het energieconcern heeft nu in totaal zes zonneparken in Nederland. Het zonnepark bij Terneuzen is echter niet het grootste van heel Europa, dat staat namelijk in Spanje. Het grootste zonnepark in Nederland staat in Biddinghuizen in Flevoland en bestaat volgens energieleverancier Scholt Energy uit meer dan 312.000 panelen.

Shell is van oorsprong een olie- en gasconcern, maar investeert vanwege de klimaatdoelen ook in niet-fossiele energiebronnen zoals zonne-energie en windmolenparken. Het concern wil in 2025 bijvoorbeeld ook een grote groene waterstoffabriek openen in de haven van Rotterdam. Shell blijft daarnaast investeren in olie en gas.

LEES OOK: Zonnepanelen grauw en grijs? Een designbedrijf uit Weesp levert kunstzinnige, gekleurde panelen – wel wekken die tot 25% minder stroom op.